Sosyal medyayı doğru kullanmak!

2018 verilerine göre dünya nüfusunun %56’sı internet erişimine sahip ve %45’i de sosyal medya kullanıcısı. İnanılmaz oranlar değil mi? İşte bu yüzden, dünya üzerinde 3 milyarın üzerinde insanın, aktif olarak kullandığı bu platformlar, satış ortaklığı sistemimizin en önemli mecralarıdır. Bu nedenle sosyal medyayı doğru kullanmak, sayfalarınızı doğru yönetmek çok önemli.

Her bir sosyal medya platformunun kendine has bir ruhu, kitlesi ve kuralları vardır. Bu nedenle hepsinde aynı strateji ile çalışmak doğru olmayabilir. Bir diğer önemli özelliği ise, bilinen reklam kanallarından çok farklı bir yapıya sahiptir. Etkileşime girdiğiniz kişiler sadece “dinleyici” konumunda kalmak istemezler. Bu yüzden sosyal mecralar tek taraflı iletişimin yapıldığı bir yer olmadığı için, buralarda yapılan çalışmaların daha dinamik olması gerekir.

Gelin birlikte, bu sosyal medya platformlarını tek tek ele alıp, neler yapabileceğimizi inceleyelim.

Facebook

Facebook, kullanıcı sayısı bakımından dünyanın en büyük sosyal medya platformudur. Bu platformda, gerek yapısı, gerek sayfa düzeni nedeniyle satış ortaklarının potansiyel hedef kitlelerine ulaşabilmesi, diğer platformlara nazaran daha kolaydır. Bu nedenle satış ortaklığı sisteminde de en çok tercih edilen, kullanılan ve kaliteli trafik sağlayan mecradır. Kaliteli trafik ise bizler için çok önemli, çünkü sizin paylaştığınız görsele tıklayan kişinin IP numarası, yazılımımız sayesinde sizin isminiz altına kaydedilir. Takip eden 60 gün içinde yaptığı tüm alış verişlerin komisyonu sizin hanenize yazılır.

Facebook üzerinden sosyal medya kullanıcılarının, satış ortağının paylaştığı tanıtım görsellerine ve bağlantılarına tıklamalarını teşvik etmek ve kaliteli trafik sağlamak için izlenmesi gereken belli başlı yollar vardır. İşte 2 milyara yakın kullanıcıya sahip olan Facebook üzerinden satış ortaklığı çalışmalarınızı doğru yürütmek için dikkat etmeniz gereken konular şunlardır…

1- Facebook sayfanız var mı?
Eğer önceden kişisel bir hesap oluşturmadıysanız, sıfırdan başlayarak kendi Facebook profilinizi oluşturmanızda fayda var. Daha sonra isterseniz, içerik ve kategoriye göre de bir sayfa açabilir, tüm ürünlerin tanıtımını buradan yapabilirsiniz.  Facebook kişisel sayfasına giriş yaptıktan sonra, ana sayfanın sol alt köşesinde yer alan “Oluştur” başlığı altında yer alan “Reklam”, Sayfa”, “Grup”, “Etkinlik” seçeneklerinden türü seçerek bir sayfa oluşturmak için ilk adımı atabilirsiniz. Bundan sonra, Facebook’un yönlendirmeleri takip ederek seçtiğiniz sayfanın kategorisi ve içeriği için gerekli bilgileri doldurabilirsiniz. Eğer bu sayfanızı satış ortaklığı için kullanacaksanız, ismini buna göre belirlemenizi öneririm. ( ürün tanıtımına yönelik, satışı teşvik edici ama aynı zamanda takipçilerinizi bilgilendirebileceğiniz.) Ayrıca, yine sayfa profilinize, paylaşımlarınızı yansıtan, ilgi çekici bir görsel koymanız çok önemli.
2- Takipçileriniz kim? ( Hedef kitle analizi)

Paylaştığınız tanıtım görsellerinin doğru kitleye ulaşması için, seçeceğiniz ürünün takipçilerinize uygun olup olmaması çok önemli. Basit bir örnekle açıklayalım isterseniz. Facebook sayfanızda yaklaşık 200 takipçi var diyelim. Bu takipçilerin cinsiyet dağılımı nedir? 150si erkek, 50si kadın ise, kozmetik ürünlerine fazla ilgi gösterilmeyeceğini söyleyelim. ( yılbaşı, anneler günü, sevgililer günü gibi özel günler hariç tabi)

Bu sadece tek bir örnek. Benim size önerim, facebook sayfanıza girip arkadaş listenizi dikkatlice inceleyin ve eğer mümkünse yaş (yaş aralığı), eğitim durumu, ilgi alanları, iş, tahmini gelir düzeyi ve aile ( evli – bekâr – çocuklu gibi) gibi gruplara ayırın. Bu çalışma, sayfanızda paylaşmak için ürün seçerken çok işinize yarayacaktır.

3- Sadece ClickMerkez üye sayfasından aldığımız tanıtım görselleri yeter mi?

Elbette yetmez. Facebook’da bir sürü kaliteli – kalitesiz reklam içerikli görsel var. Sizin paylaşımınızın, onların arasından sıyrılıp, takipçilerinizin dikkatini çekmesi ve üzerine tıklayıp incelemeleri lazım. Kendinizi onların yerine koyun ve düşünün, sizin bir tanıtım görseli ile ilgilenmeniz için nasıl olması gerek?

Facebook reklamınız olabildiğince açık ve basit olmalı ve hedef kitlenize uygun ürünlerden seçilmelidir. Biz sizin için bu görselleri hazırlıyoruz. Hangi ürünlerin sizin kitlenize uygun olduğunu seçmek size kalmış. Ayrıca araştırmalar, kullanıcıların tavsiye / öneri içeren reklamlara çok olumlu yanıt verdiğini göstermektedir. Bu nedenle paylaştığınız görseldeki ürünle ilgili, mutlaka görüşünüzü bildirmeniz, ürünü araştırıp kitlenize biraz daha detaylı anlatmanız gerekir. Fikirlerinizi ve araştırmalarınızı tanıtım görselleri ile paylaşmanız, takipçilerinizden oldukça yüksek dönüşüm oranlarına ulaşmanıza yardımcı olur. Sadece görseli paylaşmak, ne yazık ki size pek fayda sağlamaz.

4- Çok tanıtım her zaman çok trafik getirmez.

Yapılan araştırmalara göre, sayfada paylaşımını yaptığınız gönderilerin, tanıtım içeriklerinin yüzde 20 den daha fazla olmaması gerek. Bu oranı aştığı takdirde takipçiler rahatsız olabiliyor ve takibi bırakabiliyorlar.

Bir diğer yöntem ise Facebook’ta affiliate pazarlama yaptığınız platformun ürünleri için reklam vermek. Bu şekilde reklama tıklayan Facebook kullanıcılarını direkt web sitesine veya affiliate kampanyası için hazırlamış olduğunuz açılış sayfasına yönlendirerek trafik sağlayabilirsiniz. Ancak bu tür bir çalışmaya başlamadan önce, mutlaka satış ortaklığı sistemine hâkim olmanızı öneririz.

Bir sonraki yazımız çok yakında sizlerle, takipte kalın.