Başarılı bir satış ortağı olmak için bunları asla yapmayın!

‘Affiliate Marketing’ olarak da anılan “satış ortaklığı sistemi”, hızlı gelişen teknolojik çağ ile birlikte, pazarlama sektörünün yıldızı oldu diyebiliriz. Oldukça kazançlı bir iş modeli olduğu için de bu alanda da rekabet arttı. Satış ortaklarının bu rekabet ortamında üstünlük sağlayabilmesi ve başarılı olması için yapması ve kesinlikle yapmaması gereken bazı adımlar var.

Bugün sizlere, satış ortaklığı sisteminde çalışırken, kesinlikle yapmamanız gereken şeylerden bahsedeceğiz. Aşağıda sıraladığımız maddeleri, satış ortaklarımız tarafından en çok yapılan hatalardan derledik. Lütfen dikkatlice okuyun, bu bilgiler hayat kurtarırJ

1. Sistemi tanımadan, öğrenmeden çalışmaya başlamak

Satış ortaklarımızın bir kısmı, bu sistemle tanıştığı zaman büyük bir heyecana kapılıp, sistemin tam olarak nasıl işlediğini, bu işin inceliklerini öğrenmeden paylaşımlara başlıyor. Sonuç olarak olumlu bir dönüş alamadığı için de bir süre sonra hayal kırıklığı yaşıyor.

Eğer gerçekten bu işi yapmak, emek vermek ve kazanç elde etmek istiyorsanız, öncelikle ne olduğunu, nasıl çalıştığını tüm detayları ile öğrenmeniz gerek.
https://www.youtube.com/user/ClickMerkez/videos?view=0&sort=da&flow=grid Önce bir, hatta birkaç kere eğitim videolarımızı izleyin, öğrenin. Konuya hakim olduğunuzu hissettiğinizde çalışmaya başlayın. Hala sorunuz mu var? O halde bana yazın, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

2. Takipçilerinizin kimler olduğunu analiz etmeden, ilgilenmeyecekleri ürünleri tanıtmak

Bir önceki yazımızda da bu konunun altını çizmiştik. ‘Tanıtımlara başlamadan önce takipçilerinizin kimler olduğunu analiz etmeye çalışın.’ Örneğin bu tanıtımları facebook sayfanızdan mı yapacaksınız? Biraz zaman ayırın ve facebook sayfanıza girip arkadaş listenizi dikkatlice inceleyin ve eğer mümkünse yaş aralığı, eğitim durumu, ilgi alanları, mesleği, tahmini gelir düzeyi ve aile ( evli – bekâr – çocuklu gibi) gibi gruplara ayırın.

Diyelim ki listenizdeki arkadaşlarınızın %80 i erkek. Bu gruba makyaj malzemesi tanıtımı yaparsanız sizce başarı elde eder misiniz? Tabii ki HAYIR!

3. Tanıtımını yaptığınız ürün hakkında yeterli bilgiye sahip olmamak, gelen sorulara tatmin edici yanıtlar verememek

Özellikle sosyal medya platformları, interaktif bir yapıya sahiptir. Yani burada takipçiler sizinle iletişime geçebilir, her an soru sorabilir, görüşlerini paylaşabilirler. İşte bu noktada, sizin konuyla ilgili detaylı bilgiye sahip olmanız çok önemli. Çünkü eğer sizin yetersiz olduğunuzu hissederlerse güven duyguları sarsılır ve belki de olumlu şekilde sonuçlanabilecek bir satış bir anda olumsuz hale gelir. Bu nedenle paylaşacağınız ürün ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız, hatta avantaj ve dezavantajlarını önceden bilmeniz büyük önem taşır.

4. Çok fazla satış ortaklığı sitesine üye olup hepsini birden idare etmeye çalışmak

Pazarda, farklı ürün yelpazesine sahip birden fazla satış ortaklığı firması mevcut. Kimi satış ortağı, birçok firmaya kayıt yaptırıp, hepsi için çalıştığında daha çok kazanç sağlayacağı yanılgısına düşer. Hâlbuki bu sistemde önemli olan, ne kadar çok tanıtım yaptığınız, ne kadar çok farklı ürünü öne çıkardığınız değildir. Aksine bu şekilde davranmanız, sizin sayfanızı ziyaret edenlerin, profesyonelliğinizi sorgulamaya başlamasına neden olur. Bu da güvenilirliğinizi azaltır, itibar kaybı yaşamanıza ve başarısız iş sonuçları elde etmenize neden olur. Burada size önerimiz, önce ürünleriyle size en uygun şirketi bulun. Daha sonra tüm enerjinizi ve stratejinizi bu şirketin ürünlerine odaklayın.

5. İçeriğin kalitesine ve yazılanlara önem vermemek

Bu ne yazık ki yapılan hataların başında geliyor. Birçok satış ortağı, bir affiliate programına dâhil olmanın başarı için yeterli olabileceği fikrine kapılabiliyor. Ancak her iş kolunda olduğu gibi, kazanç etmek istiyorsanız, bir emek vermeniz ve zaman harcamanız şart. Çünkü hatırlatmak isteriz ki internet üzerinden satışlar her geçen gün arttığı için, rekabet de her geçen gün artıyor. Sizin diğerleri arasından sıyrılmanız ve paylaştığınız ürünün dikkat çekmesi için farkınızı göstermeniz gerek. Lütfen internetten kopyala yapıştır yapmayın, okuyan samimiyetinizi hissetsin, sizin yazdığınızı anlasın. Diğer türlü ilgi çekmeyeceği için satışa dönme ihtimali de düşecektir.

Bir ürünü tanıtırken çarpıcı ve ilgi çekici bir başlık – içerik yazmak elbette önemlidir. Bu sayede paylaştığınız ürün takipçilerinizin ilgisini çeker ve incelerler. Ancak dikkat çekmek için doğru olmayan, abartı yazılar yazarsanız, bu da güvensizlik yaratabilir ve satış oranlarınıza olumsuz etkisi olur.

6. Sadece gelecek trafiğe ve satışa odaklanmak

Özellikle sosyal medyada herkes bir şeyler tanıtmaya, satmaya çalışıyor. Ama unutulan bir şey var, burası bir satış sitesi değil. Eğer sadece trafik ve satış odaklı paylaşımlar yaparsanız, bir süre sonra takipçileriniz sizinle ilgilenmemeye başlar, sayfanız değerini kaybeder. Yaptığınız çalışmadan da olumlu ve kazançlı bir dönüş alamazsınız.
Hedeflediğiniz kitleyi etkilemek istiyorsanız, aklınızdaki satış fikrinden bir adım uzaklaşın ve hedeflediğiniz kitleye sunacağınız ürün hakkında ilginç/faydalı bilgiler paylaşın. Paylaştığınız bu yazıların bir hikâyesi olsun, okuma isteği uyandırsın. Bu çalışma, hedef kitlenizin size ve paylaştığınız ürünlere duyacağı güveni arttıracaktır.

Bir sonraki yazımız çok yakında sizlerle, takipte kalın.